Van Heintje tot Hein

Een biografie samengesteld door leden van de Internationale Hein Simons Fanclub

Addy Kleingeld

1st Award

10 Gold Records

Europawellen Award

Again Gold

1st European Artist

10,000,000 sold

Heintje & Maurice Chevalier

In England

Gold in Australia

Receiving Goldene Leinwand

More Gold

Marriage

Hein and Gina (1998)

In South Africa

Mayday

Frauen sind was wunderbares

Alles halb so schlimm

Nan Li and Hein

Meine Besten

Einfach ich

1955

Heintje is geboren op 12 augustus 1955. Met zijn sterke stemmetje krijste hij de hele buurt bij elkaar. Dat bezorgde zijn geduldige moeder menige slapeloze nachten.

1965

De negenjarige Heintje Simons uit de Limburgse plaats Kerkrade, wijk Bleijerheijde, maakt via de jukebox kennis met het repertoire van de zanger Robertino, die hij met verbluffend gemak imiteert. Jo Austen, een met zijn vader bevriend kastelein, neemt Heintje onder zijn hoede en regelt her en der optredens in de Limburgse mijnstreek. Tijdens een talentenjacht in het dorp Schaesberg zingt Heintje het lied Mama, een ode aan alle moeders in de wereld De toevallig aanwezige Willy Alberti is erg onder de indruk en voorspelt Heintje een gouden toekomst.

Addy Kleijngeld, producer bij platenmaatschappij CNR, kreeg een tip dat er in Bleijerheide een jongen was met een bijzondere stem. Addy ging met zijn accordeon naar het café van zijn ouders. Heintje was op de straat aan het voetballen, toen zijn moeder hem binnen riep om die mijnheer van de platenmaatschappij te komen begroeten. Addy vroeg Heintje een liedje te zingen. Heintje begon vol enthousiasme te zingen, en na een couplet van O sole mio, zei Addy :Ga maar weer buiten voetballen. Ik heb genoeg gehoord. Van toen af werd Heintje elke week door Addy opgehaald, om bij hem thuis in Helmond te repeteren.

Toen de eerste 12 liedjes voor een LP goed bekend waren, ging Addy de plaat produceren. Hij beloofde Heintje, dat als hij goed zijn best deed, hij zijn lievelingswens zou vervullen, namelijk een pony. Na de opname van het eerste nummer zei Addy dat er al één been verdiend was. Vervolgens het volgende been, en de staart, en als laatste het hoofd. Heintje was in de wolken toen hij zijn pony kreeg. Deze eerste pony kreeg ook de naam Addy.

Omdat de plaat in Nederland een groot succes kende, ging Addy ermee naar zijn vriend, de Duitse producer Wolfgang Roloff. Samen hebben zij dan verder alle platen geproduceerd (Duits - Engels - Zuid-Afrikaans). Op één enkel liedje na, zijn ALLE liedjes van Heintje gecomponeerd door Addy Kleijngeld en W. Roloff, en de tekst van Hans Hee (Ook al gebruikten zij soms pseudoniemen). Addy werd ook de manager van Heintje, en zorgde voor contracten voor de films en voor de Tv-shows in Amerika. Hij ging met Heintje naar Tv-opnamen in Parijs, en begeleidde hem op alle grote tournees in Duitsland.

Altijd waren Addy en zijn vrouw Annie er om voor Heintje te zorgen.

1967

Mama wordt in de maand oktober uitgebracht en is een groot succes. Een ster is geboren. Ook in Duitsland, waar het aanvankelijk eerst alleen Nederlandstalige liedje ook een hit wordt.

Op 21 december komt Heintje voor de eerste keer op TV in Duitsland. Hij treedt op als gast in Der Goldene Schuß van Vico Torriani.

Via een filmpje Lausbub mit Stimme dat in Duitsland gemaakt wordt, lukt het hem uiteindelijk wel op de vaderlandse beeldbuis te raken. Heintjes eerste langspeelplaat is een feit.

1968

In september, bij de uitreiking van de Gouden Leeuwen van Radio Luxemburg, in de Grugahalle in Essen, ontvangt Heintje zijn eerste onderscheiding : een GOUDEN leeuw.

Op 6 december is Heintje voor de tweede keer te gast in de show Der Goldene Schuß van Vico Torriani.

Op 13 december ontvangt hij in München, uit handen van de directeur van de platenmaatschappij ARIOLA, voor de verkoop van zijn platen, in één keer 10 gouden platen :

In december wordt de film Hurra, die Schule brennt! voor het eerst getoond.

1969

Op 1 maart behaald Heintje nogmaals de eerste plaats bij de Gouden Leeuwen van Radio Luxemburg, en wordt hem in de Grugahalle in Essen een tweede gouden leeuw overhandigd.

Dit jaar krijgt hij in Wiesbaden eveneens de Gouden Europa, de 1e plaats van de Schlagerpreis der Europawellen Saar.

In augustus is de première van de film Heintje, ein Herz geht auf reisen in München. De films werden ondertussen in meerdere talen ondertiteld, en zijn wereldwijd te bekijken.

Het ganse gezin Simons verhuist naar België. Vader Simons heeft de Belgische nationaliteit, en in Neu-Moresnet vinden ze hun nieuwe stek.

1970

20 Januari. Op de Midem 70 in Cannes (Frankrijk), krijgt Heintje in het Hotel Majestic, als eerste Europese artiest in de geschiedenis, een platina plaat !!! Deze wordt uitgereikt voor de verkoop van 2.000.000 x de LP Heintje.

Na de Lümmelfilms volgen er 3 voor Heintje zelf geschreven films. In maart is er Einmal wird die Sonne wieder scheinen, en in november is er Mein bester Freund. Deze laatste wordt ook in een Engelstalige versie (My best friend) opgenomen, en Heintje zingt hier ook Engelstalige nummers.

Ook in Nederland krijgt hij op 25 februari zijn eerste gouden platen. Tijdens de vlucht met een gecharterd vliegtuig, worden hem 7 gouden platen uitgereikt, en dit voor de verkoop van 10.000.000 stuks !!!

En ook in Duitsland ontvangt Heintje nogmaals 6 gouden platen :

Op 1 maart, tijdens het Grand Gala du Disque in Amsterdam, ontvangt Heintje uit handen van Maurice Chevalier een Edison. Dit is de hoogste onderscheiding voor artiesten in Nederland. Tevens is dit het allereerste (!!!) liveoptreden van Heintje voor de Nederlandse TV. Hij zingt Ich sing' ein Lied für dich.

28 Juli. In Londen ontvangt hij, uit handen van de directeur van de platenmaatschappij, nogmaals 2 gouden platen ; 1 voor Australië en 1 voor Nieuw-Zeeland.

Ook de trofee Zilveren Schip van Radio Veronica, sleept Heintje dit jaar in de wacht.

Op 8 augustus treedt hij voor de eerste keer op voor de Engelse TV. In het programma Stew pot van Ed Stewart, zingt hij o.a. I'm your little boy.

Tevens ontvangt hij op 24 augustus in Londen nogmaals 2 gouden platen, deze keer voor de verkoop van 2.000.000 singels.

Op 5 september wordt door de KRO, via Ned.1, het feestconcert ter ere van de 90ste verjaardag van Robert Stolz uitgezonden. Heintje zingt de speciaal voor hem geschreven liedjes Bei uns zu Haus ist es schön en Mondlicht geht durch alle Bäumen.

Op uitnodiging van Mike Curb, directeur van de platenmaatschappij MGM, treedt Heintje op 17 september voor de 1e maal op in Amerika. Dit is in de Chevrolet-show, aan de zijde van Gene Kelly. Tevens is dit het begin van een Amerikaanse tour, met op 20 september nogmaals een optreden in de Chevrolet-show.

Op 14 november verzorgt Heintje dat jaar 4 x een optreden in de Coast to coast TV-shows.

In Engeland wordt nogmaals goud uitgereikt, voor de verkoop van 1.000.000 singels I'm your little boy. Het totaal aan gouden schijven komt daarmee op 28 !!!

De familie Simons verhuist naar hun nieuwe woning (villa O sole mio) in Moresnet.

Op 23 december krijgt Heintje in München een Goldene Leinwand. Aanleiding hiervoor zijn meer dan 3.000.000 bezoekers binnen de 12 maanden, voor de film Ein Herz geht auf Reisen.

1971

In Nederland zakt het succes langzamerhand weg. In de ons omringende landen scoort de kleine Limburger onverdroten voort. Ook in Amerika gaat Heintje nogmaals op tour met 10 shows.

De film Morgen fällt die Schule aus gaat in première in München op 27 mei.

1972

Heintje krijgt de baard in de keel, tijd voor een pauze.

In München krijgt hij op 24 januari nogmaals 12 gouden platen in één keer :

Het totaal komt nu op 40 gouden platen, en ondertussen werden er ook 10 platina platen uitgereikt.

1973

Het jaar dat hij 18 wordt, maakt Heintje een tournee door Indonesië. Hij verzorgt er 2 x een optreden in het Jakarta-stadion, voor meer dan 85.000 mensen. Tevens is hij te gast bij president Suharto en zijn echtgenote.

Op 2 december is Hein te zien op de ZDF. Door Peter Alexander werd hij uitgenodigd voor een optreden in de Peter Alexander's Wunschkonzert

1975

In april gaat Heintje op tournee in Zuid-Afrika, een omstreden stap vanwege het apartheidsregime aldaar. Hij neemt er twee elpees op: Jou Hart Is Weer Myne en Heintje singt van liefde en verlange, die er commercieel zeer succesvol zijn.

In Moresnet (België) koopt Hein zijn eigen boerderij, met daarbij de omliggende 40 Hectaren weiland en bos.

1976

Heintje Simons heet nu Hein Simons en maakt in Duitsland een comeback met de singel Weit Ist Der Weg Nach Santa Cruz.

1977

Addy Kleijngeld overlijdt op 15 december, op weg naar zijn vakantieoord Mittenwald. Hein was gebroken ; zijn tweede vader was heen gegaan, 54 jaar oud.

1978

Hein maakt zijn Nederlandse comeback met de single Und Das Alles Nur Weil Wir Uns Lieben. Het nummer haalt de hitparades, maar het succes blijkt eenmalig. Het is de laatste keer dat Hein in de Nederlandse hitlijsten belandt.

1981

Op 11 december huwt Hein met Doris Uhl.

1982

Op 24 maart word zoon Pascal geboren.

In augustus maakt Hein een tour door Australië, en in oktober is hij opnieuw in Zuid-Afrika.

1989

Opnieuw een comeback, ditmaal met het album Herzensmelodie, die het, vlak na de val van de Berlijnse muur, vooral goed doet in voormalig Oost-Duitsland.

Op 10 februari word dochter Gina geboren.

1992

Op 4 augustus word zoon Hendrik geboren.

1998

Op zijn cd Ich Schenk Dir Meine Liebe zingt de inmiddels 43-jarige Hein een duet met zijn dochter Gina :Ein bisschen Sonnenschein.

1999

In Duitsland heeft Hein nog steeds heel veel succes en hij maakt het album Nog einmal mit gefühl. Op deze cd ook een ode aan Holland met het lied Tulpen uit Amsterdam.

2002

Zijn nieuwste maxi-cd So wie ein stern is op 2 mei uitgekomen in Duitsland.

In oktober heeft Hein deelgenomen aan het Schlagerfestival in Zuidbroek, Groningen. Eindelijk was hij weer eens in Nederland te zien en te horen.

2003

Van 3 mei tot en met 16 mei is Hein in Zuid-Afrika, en van deze tour is de cd Mayday, met prachtige Zuid-Afrikaanse liedjes.

In augustus was Hein live te zien tijdens een optreden in Vlissingen.

2004

Hein zijn nieuwe cd Frauen sind was wunderbares komt uit met allemaal prachtige nummers en een bonustitel waar de echte fan kippenvel van krijgt.

Hein haalt de tweede plaats bij de verkiezingen van Erfolgreichsten Alben door RTL Music.de en Media-control. Hij eindigt nipt na de Beatles.

2005

Hein maakt een prachtige CD waarop hij alle fans via zijn lied Ich sag danke bedankt voor alle mooie jaren. Op 12 augustus is Hein 50 jaar geworden.

2006

Een bijzonder jaar waarin de 51 jarige Hein een prachtig duet zingt met Johan Heesters. Het lied Bunte Tulpen geeft aan dat zij beiden Nederland niet zijn vergeten.

2007

Dit jaar komt een einde aan de samenwerking met Ingrid Reith en gaat Hein verder met Walter Strom. Op het einde van het jaar brengt Hein, na méér dan 40 jaar, opnieuw een Kerst-CD uit : Weihnachten mit Hein Simons

2008

Heintjes LP Heintje behaald de 1e plaats bij de verkiezing van Erfolgreichsten debüt-alben aller Zeiten, bij RTL Music.de en Media-control !!!! Niemand deed het ooit beter met zijn debuut-LP dan onze Hein !!!

Begin van het jaar verschijnt de CD Träum mit mir.

Tevens treedt Hein na vele jaren op in België, zowel tijdens Moeders mooiste moment in de Oktoberhallen in Wieze, als bij de Schlagerparade in de Lotto-Arena in Antwerpen. Beide optredens zijn voor Hein heel succesvol.

Op 12 augustus, Hein's verjaardag, wordt onze website www.heinsimons.com gelanceerd.

2009

Op 4 september verschijnt het album Alles halb so schlimm

Vertaling van de website da-music.de ...

Hein Simons bleef trouw aan zijn stijl met dit nieuwe album. Hij werkt en zingt met veel gevoel, een snuifje humor en veel besef voor menselijke gemeenschappelijkheid. De grote liefde, de kleine verhalen van het dagelijkse leven, de melodieën die onder uw huid kruipen, en de schlagers om mee te zingen ... bij het beluisteren van zijn nieuwe titels vinden de fans van Hein alles waar ze zo van houden.

2010

In januari reist Hein naar China. Op uitnodiging van de Chinese Staats TV is hij daar voor de opnames van het BTV Global Gala, de show die uitgezonden wordt op 15 februari, als inzet voor het Nieuwe Jaar in China. Speciaal hiervoor maakt Hein een nieuwe opname van het nummer Kleine Kinder, kleine Sorgen, en één strofe wordt door hem in het chinees gezongen.

Op 5 april is Hein na een lange afwezigheid in zijn geboorteland opnieuw te gast op het Schlagerfestival in de Roda Hal in Kerkrade.

Op 4 juni verschijnt een compilatie CD. Op Meine Besten staat een verzameling van de meest geliefde songs van de laatste 15 jaar. Hein en Walter houden zich dit jaar vooral bezig met studiowerk en de begeleiding van een nieuwe Duitstalige artiest.

In Kettenis (nabij Eupen (België)) worden op 16 oktober Die Goldene Antennen uitgereikt. Na 17 jaar afwezigheid werd dit gala nieuw leven ingeblazen door Hein en Walter, in samenwerking met BRF.

Tony Marshall krijgt de Goldene Antenne voor zijn levenswerk.

Vincent en Fernando krijgen een Goldene Antenne in de categorie Volksmusik.

Hein Simons ontvangt de Goldene Antenne in de categorie Schlager.

At the juke-box

Hans Hee, Heintje, Addy Kleingeld & Ronny Roloff

With Addy & Annie in Paris

Goldener Löwe

Gold Record

Goldene Europa

Platinum Disc in Cannes

The Edison Trophy

American relaxation

Goldene Leinwand Award

Silver Vessel Radio Veronica with Zangeres zonder Naam

Heintje with Mrs. Suharto

At Jakarta Stadium

Hein and Gina (1996)

South African Monument

Ich Sag´ Danke

Weihnachten mit Hein Simons

Hein in China

Goldene Antenne

Das Beste: Seine schönsten Volkslieder